Sextortion? Sexting? Grooming? Over piemels gesproken

Jolanda Bergsma, consulent en trainer bij MEE en procesverantwoordelijke toewijzing en uitvoering zorgcoordinatie ketenaanpak jeugdprostitutie/loverboys NOG

Er is op dit moment veel aandacht voor sexting en sextortion; online verspreiding van en afpersing met naaktfoto’s of –video’s. Het aantal meldingen van online misbruik van kinderen en jongeren is in de afgelopen tijd met bijna 20% gestegen. De helft van die meldingen kwam van jongeren tussen de 8 en 25 jaar.

Jaarlijks geef ik vanuit MEE tussen de 60 en 80 gastlessen op scholen over sexting, sextortion, grooming, loverboys en de rol van social media hierbij. Dit aantal neemt sinds het begin van 2017 rap toe. Opvallend is dat deze vragen bijna niet vanuit scholen in het speciaal onderwijs komen. Terwijl juist deze doelgroep zo kwetsbaar is als het gaat om het versturen van naaktfoto’s en de mogelijke dreiging daarna.

Ik heb mij afgevraagd waarom er rond dit thema niet of nauwelijks vragen binnenkomen, terwijl het zo’n hot item is en in de klassen waar ik komt 80% aangeeft al eens te maken te hebben gehad met online verspreiding van naaktfoto’s. Ook in de trainingen die ik geef aan professionals, geven professionals aan er veel mee te maken te hebben. Jongeren zijn zich niet bewust van de effecten van het doorsturen van naaktfoto’s. Vanuit ethisch opzicht niet, maar ook niet vanuit juridisch opzicht. Opvallend is dat zowel de jongeren als de professionals weinig kennis hebben over deze problematiek en niet weten dat, als het gaat om een minderjarige, we spreken van kinderporno. Dit is gewoon strafbaar. Voor leerkrachten is het tegelijkertijd ook een lastig onderwerp; kennis, maar ook handelingsverlegenheid spelen hierbij een rol.

En bovendien, spreken we wel de juiste taal? We hebben het over sociale media en online weerbaarheid, maar sluit dit aan bij de belevingswereld van de jongeren waar het om gaat? Zij hebben het in de gesprekken met mij over piemels. In mijn beleving zijn dit termen die niet ‘triggeren’ en zeker niet verwijzen naar deze steeds groter wordende problematiek.

Binnen MEE heeft een collega van mij onlangs een prachtige cursus voor jongeren ontwikkeld (Vind ik leuk – leren omgaan met internet en social media) waarin ook deze thema’s zijn opgenomen. Laten we dezelfde taal gaan spreken!

1 reactie

reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?