Met elkaar uit elkaar, over (vecht)scheidingen

Door Marieke Schoonderwoerd, projectleider, MEE Veluwe en MEE IJsseloevers

Het project ‘Met elkaar uit elkaar’ is onlangs afgerond. Een project met als doel de samenwerking van professionals die betrokken zijn bij scheidingen te verbeteren. En wat blijkt; samenwerken is niet altijd makkelijk!

Wat een titel! Wil je nu uit elkaar of niet? En als je uit elkaar gaat, waarom moet dat dan met elkaar? Vaag…. Ouders die gaan scheiden, zijn geen partners meer, maar ex-partners. Ouders die gaan scheiden, zijn geen samenwonende ouders meer, maar ze zijn nog wél ouders. Dus al gaan ze uit elkaar, ze zijn nog steeds met elkaar.

En wat dan met de hulpverleners, de intern begeleiders van de school, de huisarts, de wijkteammedewerker, de advocaat en de rechter die met deze ouders en hun kinderen te maken hebben? Wat met de ene advocaat die de vader steunt, wat met de andere advocaat die de moeder steunt? Wat met de leraar of de  jeugdzorgmedewerker die het kind steunt? Werken die met elkaar? Of werken die ook gescheiden, zijn die ook ‘uit elkaar’?

Lees ook het interview met familierechter Hein Schröder

In het systemisch werk -waar ik in geschoold ben- wordt gezegd dat je de dynamiek van het hoofdonderwerp van je werk bij het werk naar binnen haalt. Dat zou betekenen dat de dynamiek die bij scheidingen een rol speelt, ook naar boven komt bij professionals die bij scheidingen ondersteunen.

Zo is het ook. Advocaten en rechters vinden dat hulpverleners escalerend werken. Hulpverleners vinden dat advocaten escalerend werken. Net als die vader en die moeder in die complexe scheiding dat van elkaar vinden. Scholen vinden dat ze onvoldoende door de hulpverlening worden ondersteund en gezien, net zoals het kind in de scheiding dat soms ondervindt.

Samenwerken is inderdaad nog niet altijd makkelijk! Het project ‘Met elkaar uit elkaar’ heeft dit op een mooie manier in beeld gebracht; en gelukkig een stuk genuanceerder dan ik hierboven heb beschreven. Het houdt de spiegel voor aan de betrokken professionals, opdat ze van elkaar kunnen leren. En, omdat niets menselijks de professional vreemd is, leren ook de professionals met vallen en opstaan. Net zoals de ouders.

Voor iedereen die meer wil weten: ga naar www.met-elkaar-uit-elkaar.nl
Email: m.schoonderwoerd@meeijsseloevers.nl

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eens sparren?