Carla en Willem kijken vol vertrouwen naar de toekomst – casus gemeente Wageningen

Aankloppen bij een cliëntondersteuner als je er even niet uitkomt
Cliëntondersteuners staan gratis en belangeloos klaar voor alle inwoners van Wageningen

Een heerlijk leven hadden ze samen. Carla en Willem genoten met volle teugen van hun wandelingen, hun familie en een lekker etentje op zijn tijd. Stiekem keken de zestigers al uit naar hun pensioen. Eindelijk tijd om volop te genieten! Tot het herseninfarct van Willem in 2009 alles veranderde. Het maakte hem vergeetachtig en zorgde ervoor dat hij al het besef van tijd verloor. Ondanks haar artrose, twijfelde Carla geen moment. Ze besloot haar man thuis 24 uur te gaan verzorgen. Een flinke klus. Toen een Wmo-consulente van het Startpunt Wageningen ontdekte dat Carla langzaam overbelast raakte, schakelde ze een onafhankelijk cliëntondersteuner van MEE Veluwe in.  

Ik weet het soms niet
Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) ontvangt het echtpaar al veel zorg van de gemeente. Twee dagen per week gaat Willem naar de dagbesteding. Daarnaast komt er iemand langs voor zijn persoonlijke verzorging en de huishouding. Ontzettend fijn. Maar tegelijkertijd ook zeer verwarrend. De wirwar aan wisselende medewerkers, instanties, regels, telefoonnummers, doorverwijzingen en documenten maken Carla onzeker en gespannen: “Ik begrijp het soms niet. Er zijn zo veel instanties die ons helpen, dat ik soms even niet meer weet wie ik waarvoor moet benaderen.”

Een luisterend oor
Dankzij het Startpunt, kwam de hulp in een stroomversnelling. Petra, één van de onafhankelijk cliëntondersteuners van MEE Veluwe kwam op bezoek bij Carla en Willem. Terwijl Willem stilletjes meeluisterde, praatten Carla en Petra over de situatie. De zorg voor Willem, de regelgeving, de lieve mensen die hen probeerden te helpen en de uitdagingen door de artrose van mevrouw. Hoe graag Carla ook zelf voor haar man wilde zorgen, het werd te veel…

Geïntensiveerde hulp
Petra stelde voor om Carla te helpen met de aanvraag voor langdurige zorg (WLZ) voor Willem, zodat er meer hulp zou komen. Samen vulden ze de aanvraag in. Ook de volgende stappen zetten Petra en Carla samen. Petra hielp met het papierwerk en het aanvraaggesprek. Carla: “Ik vind het soms moeilijk om uit mijn woorden te komen en maakte me daarom behoorlijk druk over dat gesprek. Het was fijn om het samen met Petra voor te bereiden en al helemaal dat ze er zelf ook bij kon zijn.” Om de tijd tot de extra hulp te overbruggen, vond Petra een tijdelijke oplossing voor het echtpaar. Willem mocht twee nachten logeren in een verzorgingshuis, zodat ook Carla wat tot rust kon komen.

Overzicht brengt rust
Ondertussen bracht Petra overzicht in de wirwar aan telefoonnummers, contactpersonen en instanties. Ze belde alle betrokkenen en maakte een map waarin de contactgegevens helder onder elkaar staan. Zo vindt niet alleen Carla makkelijker haar weg door alle contacten, maar kunnen de instanties zelf ook eenvoudig contact met elkaar opnemen.   

Uitkijken naar de toekomst
Inmiddels is er steeds meer uitzicht op aanvullende hulp en is de onduidelijkheid verdwenen. Carla is rustiger. Ze heeft meer energie om haar man te verzorgen en kijkt uit naar de komende jaren waarin ze nog volop met haar Willem hoopt te kunnen genieten.

Kunnen het Startpunt Wageningen en MEE Veluwe jou ook helpen?
Het Startpunt Wageningen brengt ook jou graag in contact met een onafhankelijk cliëntondersteuner van MEE Veluwe. Bel, mail of kom gerust eens langs als je vragen hebt over leren & werken, samenleven & wonen, regelgeving & geldzaken, of bijvoorbeeld opvoeding & ontwikkeling. De onafhankelijk cliëntondersteuners van MEE Veluwe staan gratis en belangeloos klaar voor alle inwoners van Wageningen.

Startpunt Wageningen
‘t Palet, Rooseveltweg 408A, Wageningen

www.startpuntwageningen.nl
startpunt@wageningen.nl
0317 – 41 01 60

MEE Veluwe
wageningen@meeveluwe.nl

055 – 526 92 00

 

 

 

 

Contact