Hoe een fiets het leven van Josien en Willem veranderde

Als je je goed voelt, kun je lekker meedoen. Dat willen we als MEE graag bereiken door een  gezonde leefstijl te bevorderen. In de gemeente Zwartewaterland worden mensen met een beperking of andere kwetsbaarheid daarom begeleid naar een gezonder leven. Meer bewegen, gezonde voeding, een leuke sport en andere dingen die helpen om lekkerder in je vel te komen. Via Whatsapp beeldbellen, gaan we samen met cliëntondersteuner Linda digitaal op de koffie bij het echtpaar Willem en Josien, die hun leven de afgelopen tijd positief veranderden.

Het einde van de auto
“Wauw, Willem, wat zie je er goed uit!” horen we Linda enthousiast zeggen. Hoewel ze het echtpaar heel regelmatig spreekt, heeft ze hen door corona al even niet meer in het echt gezien. “Veertien kilo!”, zegt Willem trots, “En dan niet met een dieet, want ik eet iedere dag gewoon aardappels, groente en vlees, maar ik ben tegenwoordig veel in beweging!” Via een aanvraag bij de gemeente kwamen Willem en Josien in contact met MEE-consulente Linda. Het echtpaar was in het bezit van een auto, maar kon hem vanwege financiële problemen niet meer onderhouden. Josien: “Eigenlijk ging het toen helemaal niet zo goed met ons. We hadden stress om geld, om onze kinderen, onze gezondheid en toen ging ook onze auto nog kapot. We hebben gebeld met de gemeente om te vragen of ze ons konden helpen aan een oplossing om ondanks onze lichamelijke klachten toch van a naar b te komen.” De gemeente schakelde toen Linda in.

Uit het zwembad, op de fiets
Linda: “Door alle tegenslagen met de auto was het geld van Willem en Josien op. Ze aten van de voedselbank en moesten hun grootste hobby; zwemmen, opzeggen. Jammer, want juist als je je niet goed voelt, is beweging zo belangrijk.” Willem knikt instemmend: “Het zwemmen deden we graag. Bewegen in het water is goed voor ons lijf en we hadden daar leuke contacten. Voor kinderen die sporten niet kunnen betalen, zijn er fondsen om ze te helpen, maar voor volwassenen is dat er niet.” Linda is toen met succes op zoek gegaan naar mogelijkheden om toch te kunnen zwemmen. Maar toen kwam corona en durfde het echtpaar er niet meer naartoe. Linda: “Samen bedachten we dat een fiets met accu misschien een goed alternatief zou zijn. Dankzij de elektrische ondersteuning ging fietsen nog goed, het hielp Willem en Josien van a naar b én het bracht de broodnodige beweging. Gelukkig is dat toen gelukt.”

Meer bewegen en meer genieten
Willem straalt als we het over de fiets hebben: “We trekken er vaak op uit. Hond in de fietskar, picknickmand mee, hengeltje uitgooien; lekker genieten.” Ook Josien is enthousiast: “Nu ik een elektrische fiets heb, kom ik weer vooruit. Even boodschappen doen, naar onze dochter in Zwolle en straks met mooi weer gaan we richting Giethoorn. Prachtig is het daar!” Willem besluit: “Eigenlijk is fietsen nog leuker dan zwemmen. Je komt op mooie plekken, je spreekt meer mensen en je houdt het langer vol. Meer bewegen en meer genieten; twee vliegen in één klap.”

Veranderen op eigen kracht
Linda is trots op alles wat het echtpaar heeft bereikt: “Ik vind het heel knap hoe open ze over alles zijn. En hoe ze zich ondanks alle zorgen, over geld, de kinderen, lichamelijke ongemakken, toch overal positief doorheen slaan.” Willem knikt instemmend: “Soms schamen mensen zich. Dan zijn ze gesloten. Maar als je openheid geeft aan mensen die je willen helpen, dan kom je verder.” Linda: “Als ik weet wat er speelt, kan ik breed meekijken. De vraag ging eerst natuurlijk om het vervoer, maar door goed te luisteren en door te vragen, ontdek je wat er écht speelt. En dan ligt het antwoord soms in heel normale dingen. Dingen die heel dichtbij liggen en mensen gewoon op eigen kracht kunnen doen, zoals hier het fietsen.” Willem wendt zich tot Linda: “Wat jij gedaan hebt is onvoorstelbaar. Even een bakkie, even kletsen; over aanvragen, maar ook over de dagelijkse dingen. Ik voel me nu veel beter. Loop maar eens een rondje met 15 kilo aardappels onder je arm. Dat sleepte ik allemaal mee. Nu gaat alles makkelijker. Kan ik meer. En daar ben ik heel blij mee!” 

Bewust aan de slag met een gezonde leefstijl!
Gezond leven. Het lijkt zo eenvoudig. Maar voor mensen met een beperking is dat niet altijd zo makkelijk. Ze zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van alle mogelijkheden die er zijn, er is geen passend sport- en beweegaanbod in de buurt of ze kampen met lichamelijke klachten, waardoor sporten en bewegen een hele opgave is. Ook kan de financiële situatie ervoor zorgen dat er geen gezonde keuzes gemaakt kunnen worden. Maar veelal zijn deze mensen zich in eerste instantie helemaal niet bewúst van het feit dat ze ongezond leven.

MEE wil vitaliteit en een gezonde leefstijl bij deze doelgroep bevorderen. Samen met alle partijen in de keten die actief zijn op dit thema. Om zo meer mogelijk te maken. Kijk hier voor meer informatie!

Contact