Neploverboy-actie in het uitgaansgebied van Apeldoorn

Afgelopen zaterdagavond is in het uitgaansleven van Apeldoorn een neploverboy-actie gehouden. De actie werd gehouden om jongeren ervan bewust te maken dat zij eenvoudig het slachtoffer kunnen worden van een loverboy.

Groepjes neploverboys en neplovergirls spraken jongens en meiden aan op een manier zoals ook loverboys zouden doen. Op die manier probeerden zij de jongeren over te halen om persoonlijke gegevens te verstrekken, mee te gaan voor een (erotische) fotoshoot of een account te starten op online platform OnlyFans. Hiermee kunnen mensen via een maandelijks lidmaatschap betalen voor een (seksueel)content (foto’s, video’s en livestreams). Wanneer de aangesproken jongens of meiden hiertoe bereid waren, maakten de neploverboys en -girls bekend dat er een actie gaande was en gingen preventiewerkers met de jongeren in gesprek.

Daarnaast werden er deze avond bierviltjes op onbeheerde glazen drank gelegd met de tekst: “dit had GHB kunnen zijn”. Juist omdat het drogeren van jongeren tijdens het uitgaan kan leiden tot seksueel geweld of als methode wordt ingezet om jongeren te ronselen voor (seksuele) uitbuiting.

Opvallend
Met name de neplovergirls hadden met regelmaat succes. Al snel liet de eerste jongere zich verleiden om mee te gaan voor meer informatie over OnlyFans, maar ook voor geld verdienen via modellenwerk. Een veel gehoorde reactie was: “je ziet er zo gewoon en betrouwbaar uit. Doen meisjes dit ook?”. Van de aangesproken jongeren was uiteindelijk zo’n 60% bereid om vrienden en vriendinnen in de steek te laten om alleen mee te gaan met de neploverboys en -girls.

Het plaatsen van bierviltjes op onbeheerde glazen, verliep beduidend moeizamer. Over het algemeen pasten de jongeren erg goed op hun drankje en namen niet zomaar een drankje aan. Goed om te zien dat de jongeren hier zo alert op zijn!

Preventie
De activiteit werd georganiseerd en uitgevoerd door de preventie werkgroep (JIP Apeldoorn, MEE Veluwe, GGD) van de ketenaanpak loverboys/jeugdprostitutie, in samenwerking met politie en in opdracht van de gemeente Apeldoorn.

Het doel is om jonge meiden en jongens zich bewust te maken van de werkwijze van loverboys, het gesprek aan te gaan en vooral ook handvatten te geven hoe je zaken voor jezelf veilig kan maken en houden. Deze activiteit is onderdeel van de preventie-aanpak. Andere onderdelen zijn gastlessen op scholen en trainingen voor professionals.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op via 088 633 0633.

Contact