Symposium financiële zelfredzaamheid bij kwetsbare jongeren

“Laat je kind een digitaal huishoudboekje downloaden, daar leren ze veel van”, tipt Helene Vliegenberg. Als ervaringsdeskundige beet zij het spits af op het MEE symposium ‘Op naar een schuldenvrije generatie’, gepresenteerd door Lucille Werner. MEE organiseerde dit derde en laatste symposium in de serie op 4 juli in Utrecht. Deze keer was het thema financiële opvoeding van jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Hoe kunnen we hun financiële zelfredzaamheid bevorderen?

Kinderombudsman Margrite Kalverboer
Toonaangevende sprekers op het gebied van kinderen en financiën gaven hun visie op dit vraagstuk, zoals Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij vertelde wat armoede met kinderen doet. Haar boodschap: “Met financiële opvoeding geef je kinderen het gevoel regie te hebben over hun eigen leven.” Zij benadrukte daarbij: “Betrek kinderen bij beleid of beslissingen die over hen gaan.”

Financieel journalist Franka Rolvink Couzy
Franka Rolvink Couzy, inspireerde het publiek met creatieve manieren om kinderen financieel bewuster te maken. Bezoekers van het symposium ontvingen na afloop haar boek De Geldfabriek.

Nadja Jungman, lector ‘Schulden en Incasso’
Nadja Jungman, lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht, liet zien wat de invloed van stress is op het functioneren van de hersenen, met name bij kinderen. “Om te leren omgaan met geld heb je leervermogen nodig. Stress belemmert het leervermogen. En in wijken waar het gemiddelde inkomen laag is, hebben kinderen meer stresshormonen. Om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken is er daarom meer nodig dan alleen een financiële opvoeding.’

Auke Blom, Programmaleider ‘Smart met Geld’
MEE programmaleider ‘Smart met Geld’, Auke Blom, presenteerde samen met trainer ‘Smart met Geld’, Lucy Kamps, de resultaten van het project dat MEE in 2015 is gestart. Inmiddels wordt de training Smart met Geld op 95 Praktijk- en VSO-scholen gegeven en zijn er 2713 jongeren en 2489 ouders bereikt. De uitrol van ‘Smart met Geld’ over de scholen loopt nog tot en met komend schooljaar. MEE houdt de website smartmetgeld.nl daarna nog wel in de lucht. Het symposium, bedoeld voor professionals, die beroepshalve te maken hebben met de thematiek jongeren en geld, is één van de onderdelen van het project Smart met Geld.

Contact